Vrije Markt

Ongeveer 70% van de Belgische ondernemingen zijn familiebedrijven. Omdat zij de motor van onze economie uitmaken heeft Euronext speciaal voor hen een markt op maat ingericht, namelijk de ‘vrije markt’.

De vrije markt Brussel biedt de (ervaren) beleggers de mogelijkheid om enkele uitgelezen familiale bedrijven met een toekomstgericht project aan hun portefeuille toe te voegen. In de regel bestaan de beleggers op de vrije markt voor 20% uit institutionelen, en voor 80% uit particulieren.

Echter, het is belangrijk dat beleggers, die op deze markt actief (willen) zijn, zich goed informeren over de bedrijven waarin zij wensen te investeren in de mate dat deze bedrijven formeel geen andere verplichting hebben dan de neerlegging van hun jaarrekening bij de Nationale Bank en andere wettelijke verplichtingen voor niet genoteerde bedrijven.

Bovendien zijn deze aandelen doorgaans minder vlot verhandelbaar en moet men dus soms geduldig zijn, zowel bij aankoop als bij verkoop.

De vrije markt heeft tot doel bedrijven, die een volgende stap in hun groei willen zetten en in de toekomst een volwaardige notering overwegen, een platform te bieden waarop ze het publiek verder kunnen testen zonder al te grote formele verplichtingen.