Valutaopties

Elimineer het dollarrisico via valutaopties
Valutakoersen stijgen of dalen ten opzichte van koersen van andere valuta. Daarop heeft de belegger geen invloed. Maar hij kan zich wel beschermen tegen die bewegingen door gebruik te maken van valutaopties.
Twee valutaoptiecontracten
Euronext noteert via de Amsterdamse derivatenmarkt twee valutaoptiecontracten: EDX en DEX. Welk van beide optiecontracten u kiest, hangt af van het beleggingsperspectief. Denkt de belegger vanuit de Amerikaanse dollar of vanuit de Euro?

  • EDX: het euro-dollarcontract heeft als onderliggende waarde € 10 000 en de premie noteert in dollar.
  • DEX: het dollar-eurocontract heeft als onderliggende waarde $ 10 000 en de premie noteert in euro.

Beide contracten zijn aan elkaar gespiegeld: verwacht u bijvoorbeeld een stijging van de dollarkoers ten opzichte van de euro, dan kan u dit vertalen door het kopen van een calloptie DEX of een putoptie EDX. Het resultaat van deze transacties zal vergelijkbaar zijn.

Waarom valutaopties gebruiken
Valutaopties komen zowel de defensieve als de dynamische belegger goed van pas. Defensieve beleggers gebruiken valutaopties om de “dollar-aandelen” in hun portefeuille te beschermen tegen schommelingen in de wisselkoers. Dynamische beleggers spelen in op politieke en economische ontwikkelingen die de koers van de euro en/of dollar beïnvloeden.

Nuttige links
www.euronext.com


 

Live.euronext.com - Markets Brussels

Live.euronext.com - Markets Brussels

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM

Opties in vogelvlucht

Opties in vogelvlucht

Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen met een optie  Download brochure