Indexopties

Wat zijn indexopties
Indexopties geven de koper ervan het recht de onderliggende index te kopen (callopties) of te verkopen (putoptie) tegen een vastgesteld niveau (uitoefenprijs) en op een afgesproken tijdstip in de toekomst.

Kenmerken van een indexoptie
De waarde van een index wordt niet uitgedrukt in geld. Vandaar dat de onderliggende waarde van een indexoptie wordt uitgedrukt in euro maal de waarde van de index. Voor de BEL20 indexoptie is dat 2 euro maal de waarde van de index. We noemen dit de contractgrootte. Het is aan te raden de contractspecificaties op de website van Euronext te raadplegen alvorens te beleggen in indexopties. Omdat een index als onderliggende waarde fungeert, krijgt de belegger bij uitoefening op expiratiedatum van een indexoptie geen aandelen geleverd. Hij krijgt wel het prijsverschil tussen de uitoefenprijs van de optie en het niveau van de index uitbetaald, vermenigvuldigd met de contractgrootte.

Via de derivatenmarkten van Euronext kunnen beleggers handelen in opties op de belangrijkste aan Euronext verbonden indices zoals de BEL20, de AEX25, de CAC40, de PSI20 en de FTSE100.

De beschikbare looptijden variëren naargelang de betreffende index van 1 maand tot 5 jaar. Voor de AEX-index zijn zelfs opties met een looptijd van 1 dag en 1 week beschikbaar.

De voordelen van beleggen in indexopties

  • Anticiperen op de koersbeweging van een index (call of put kopen)
  • Een portefeuille blue chips beschermen tegen een koersdaling (put kopen)

Nuttige links
www.euronext.com

Live.euronext.com - Markets Brussels

Live.euronext.com - Markets Brussels

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM

Opties in vogelvlucht

Opties in vogelvlucht

Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen met een optie  Download brochure